Virtuvė

Korėjietiški valgiai - tai skirtingų patiekalų įvairovė ir originalios jų ruošimo technikos.

     


Tradiciški korėjietiški valgiai - tai unikalus paprastų liaudiškų patiekalų ir gurmaniškų subtilybių derinys. Korėjiečių, kaip ir daugelio kitų Rytų ir Pietryčių Azijos tautų, maisto pagrindas - augalinės kilmės produktai, pirmiausia - Ryžiai „bap“, verdami garuose be druskos. Be „bapo“ neapsieina nei vienas koriejietiškas vaišių stalas. Rečiau „bapą“ verda iš kitų kruopų: kviečių, miežių ar čiumizos.

    


Kitas pagrindinis korėjietiškų valgių elementas - žuvis ir jūros produktai. Turtingos Korėjos pusiasalio jūros ir upių vandenų flora ir fauna teikia tokį pat turtingą maistą žmonėms. Moliuskų, krevečių, austrių, trepangų minkštimas ir daugybė jūros augalų yra pagrindinė dalis ir kasdieniškų, ir šventinių ritualinių valgių. Kai kurios liesų žuvų rūšys - tokios kaip menkės, mintajai, plekšnės - naudojamos gaminant ypatingus valgius, vadinamus „kimči“.

Dauguma korėjietiškų valgių labai aštrūs. Malti čili pipirai suteikia tradiciškiems korėjietiškiems patiekalams nepakartojamo skonio. Korėjietiškiems valgiams būdingas sezamo aliejaus, sojų padažo, sojų pastos, česnakų, imbiero ir kimči derinys.

               Korėjietiškų patiekalų produktai

Korėjietiškiems valgiams nemažai įtakos turėjo klimato sąlygos ir geografinis šalies išsidėstymas. Šalta žiema, šilta vasara ir ilgas malonus ruduo apibūdina bendrą Korėjos klimatą. Slėniuose auginami ryžiai, ankštiniai ir daržovės, o kalnuose gausu grybų ir laukinių žolelių bei augalų, tokių kaip paparčiai - šakiai ir varpeliai. Korėja iš trijų pusių apsupta jūros, todėl nenuostabu, kad nei vienas korėjietiškas šventinis stalas neapsieina be džiovintos ir sūdytos žuvies. Kepta, virta ar troškinta jautiena, kiauliena ir vištiena naudojamos daugelyje nacionalinių valgių.

            Klasikinis korėjietiškas šventinis stalas

          


Nei vienas tipiškas korėjietiškas vaišių stalas (pepkan) neapsieina be pagrindinio ryžių patiekalo (bap), kuris paduodamas su sriuba ir dviem ar trimis papildomais valgiais (pan cha). Ant stalo besipuikuojančių užkandžių kiekis priklauso nuo nacionalinio stalo serviravimo tipo. Paprastai, vidutinė korėjietiškoje šeimoje ruošiama 5-7 patiekalų. Tiesa, senovėje karališkam stalui patiekdavo ne mažiau nei 12 valgių. Nacionalinis kimči valgis - mėgstamiausias korėjiečių patiekalas, be kurio neįmanomas nei vienas šventinis stalas. Ryžių lakštiniai ir sojų varškė dažnai naudojami su ryžiais ar juos pakeičia.

Tipiškas stalo serviravimas ir valgymas

Iškilmingomis progomis (gimtadienis, vestuvės ar gedulingi pietūs) korėjiečiai renkasi tradicišką stalo serviravimą. Stalo serviruotė priklauso, pirmiausiai, nuo užkandžių kiekio. Šiai kategorijai nepriklauso ryžių patiekalai, sriuba ir kimči. Ant stalo prieš kiekvieną svečią statomi atskiri dubenys ryžiams ir sriubai, o visi kiti valgiai pastatyti stalo viduryje, iš kur kiekvienas pasiima valgių. Valgant naudojamasi šaukštais su ilga rankenėle (ryžiams) ir specialiomis plonomis metalinėmis lazdelėmis (lakštiniams ir užkandžiams). Dažnai dubenys su karšta sriuba statomi ant atskiro stalo. Nėra priimta vienu metu naudotis šaukštais ir lazdelėmis. Be to, korėjiečiai valgydami nelaiko pakėlę dubenų ir lėkščių.  Baigę valgyti, šaukštą ir lazdeles grąžina į vietą. Tipiškas korėjietiško stalo serviravimas: dubenėlis ryžiams, Nedidelė piala karštai sriubai kiekvianam, nedideli dubenėliai su užkandžiais statomi stalo centre, kad juos lengvai galėtų pasiekti visi sėdintys už stalo. Kimči - tradiciškas korėjietiškas valgis. Kimči Korėjai - tas pats, kas viskis Škotijai ir pica Italijai.

Kimči - tai apibendrintas valgių pavadinimas, kurių  apytiksliu europietiškų valgių analogu galima būtų pavadinti marinuotas daržoves ir aštrius užkandžius. Tačiau kimči - tai ne tik daržovės, vaisiai ir žolelės. Į jo sudėtį taip pat įeina mėsa, paukštiena ir jūros produktai. Korėjiečiai suvokė, kad žiemą teks atsisakyti šviežių daržovių, todėl jie nusprendė rauginti ir marinuoti daržoves, kad išlaikytų juose esančius vitaminus ir mineralus. Be aštrių kimči neįmanomas nei vienas šventinis stalas, be to, jie naudojami gaminant troškinį ir kimči blynelius.

Dėl paskutinės minutės pasiūlymų gausos, ne visada juos galime patalpinti savo internetinėje svetainėje. Tad jei neradote Jus dominančio kelionės pasiūlymo ar norite sužinoti kainą, drąsiai kreipkitės į mūsų kelionių vadybininkus, kurie tikrai mielai Jums padės:
86 8294030 - Informacija lietuvių kalba,
86 1326236 - Informacija rusų kalba,
 
A. Goštauto g. 8, Vilnius

Tel.: +370 682 94030
Darbo laikas
Nuo pirmadienio iki
penktadienio 10 - 17 val.
 
Prenumeruoti