VIRTUVĖ

Marokas, kulinariniu požiūriu – viena kosmopolitiškiausių pasaulio šalių. Čia savitai susimaišė arabiška, berberiška, žydiška, Viduržemio jūros ir ypač – prancūziška ir ispaniška, virtuvės. Čia plačiai vartojami vaisiai ir daržovės, mėsa ir jūros produktai, bet svarbiausia vietinės virtuvės „įžymybė“ – specijos.

Pietų pradžioje tiekiamos labai tirštos ir sočios sriubos – aitrus vištienos sultinys „čiorba“, avienos sriuba su koriandru bei pupų sriuba „charira“, žuvienė marokietiškai su gvazdikėliais ir žalumynais, duonos sriuba „ebaba“ ir kitos. Taip pat tradiciškas valgis, tinkantis puotos pradžiai, yra mėsa. Čia yra tūkstančiai būdų ją paruošti, tačiau gaminimo procese būtinai naudojami prieskoniai ir aromatingosios žolelės, kurios vartojamos ir kaip prieskoniai, ir kaip lengvas užkandis. Vieni populiariausių yra įvairūs šašlykai, sudėtingas valgis „pastila“, gaminamas iš mėsos ir tešlos, specialiame inde troškintas patiekalas su jautiena, svarainiais ir kitais ingredientais – „tadžinas“, orkaitėje arba keptuvėje kepta ėriuko mėsa „mešua“, aviena su datulėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis, aviena su kedro riešutais ir razinomis, marokietiškai kepta višta „mišna“, garuose gaminta, žalumynais ir prieskoniais farširuota višta, kiaušinienė su aitriomis žolelėmis, „bisara“ su žirniais, iš vištienos pagaminta „šorba“ , avienos guliašas „gajin el ghalmi“, šimtai žuvies patiekalų ir kiti.

Plačiai vartojami patiekalai, pagaminti iš daržovių ir javų – ryžių salotos su citrusais ir žalumynais „šergi“, farširuoti baklažanai, garsus „kuskus“ (čia jį valgo karštą), daugybė sudėtingų salotų su apelsinais, keptų saldžiųjų pipirų salotos, marokietiškas kepsnys su daržovėmis, keptų baklažanų salotos ir šiaip vaisiai, paduodami kaip garnyras.

Pietaujant ratu perduodama „ksra“ duona, kurią padažo į mažus indelius su druska ir kmynais. Populiarūs saldūs pyragėliai su įdaru, nuostabūs rytietiški desertai su migdolais ir vaisiais, kvapūs „bastija“ blynai, saviti pyragėliai su mėsa „briuate“, sklindžiai su įdaru „rgaif“, „briki“ iš prėskos tešlos su kiaušiniu, nedideli blyneliai, traškūs „beškito“ sausainiai, mėsa ir prieskoniais farširuotos bandelės „avzet“, pyragėliai „guerab“ ir kitokie desertai.  Tradiciškas marokietiškas gėrimas – arbata su mėta, kuri paduodama lydint ištisai ceremonijai. Kavą taip pat vartoja ir tiekia visur. Labai stiprią ir karštą, dažnai su kardamonu, prie kurio reikia priprasti. Kava su pienu yra kur kas mažiau populiari ir vadinasi „kahu kase“. 

Šalyje gaminami geriausi vynai visoje Šiaurės Afrikoje, tačiau jo vartojama nedaug. Vienos geriausių rūšių – „Biluan“, „Ostale“, „Kaberne prezident“, „Taleb“ „Pier Antuan“, „Kardinal Amazir“ bei balti vynai „Šiud Sotel“ ir „Valpier“ taip pat importinės rūšys. Gana lenvas vietinis alus yra pakankamai vidutiniško skonio.

Marokas. Kelionės į Maroką. Marokietiška virtuvė. Kelionės su LEHKOMarokas. Kelionės į Maroką. Marokietiška virtuvė. Kelionės su LEHKO

Dėl paskutinės minutės pasiūlymų gausos, ne visada juos galime patalpinti savo internetinėje svetainėje. Tad jei neradote Jus dominančio kelionės pasiūlymo ar norite sužinoti kainą, drąsiai kreipkitės į mūsų kelionių vadybininkus, kurie tikrai mielai Jums padės:
86 8294030 - Informacija lietuvių kalba,
86 1326236 - Informacija rusų kalba,