Virtuvė

Kubietiška virtuvė

Laisvės saloje dar prisimena juoką apie tai, kad trys Kubos revoliucijos pergalės – žmogaus teisė į išsilavinimą, sveikatą ir kultūrą – buvo pasiekti pusryčių, pietų ir vakarienės sąskaita. Bet pergyvenę visus politinius ir ekonominius sunkumus, kubiečiai sugebėjo išsaugoti tikros kreoliškos naminės virtuvės tradicijas. O joje yra kuo pasmaguriauti ir iš ko išsirinkti.

Pradėkime nuo to, kad nepaisant istoriškai susiklosčiusių žemės ūkio tvarkimo ypatumų, kuriame pirmenybė buvo teikiama vien tik cukrinėms nendrėms, o ne javams, kubiečiai savo receptuose sugebėjo išradingai sujungti ispaniškas, afrikietiškas ir karibiškas gastronomijos tradicijas. Neabejotinai joje juntama ispanų kolonizatorių palikuonių įtaka. Būtent ispanai užvežė į salą džiovintą sūdytą menkę (bacalao). Praėjus amžiams, nepasisant šviežios žuvies gausybės, sūdyta menkė tebelieka vienu paklausiausių produktu. Be jos neįmanoma, pavyzdžiui, Bacalao la Viszcaina a – menkė, pagaminta pagal senovinį baskų receptą su sofrito – aliejuje troškintais prieskoniais ir daržovėmis. Būtinas priedas prie Bacalao la Viszcaina a – kepta duona.

Laikui bėgant kolonizatoriai įnešė į vietinę kreolišką virtuvę tam tikro subtilumo, pavyzdžiui, kiaušinių gaminimo būde, dėl to Kuboje ėmė gaminti purius omletus su įdaru – mėsos, daržovių arba jūros produktų gabaliukais.

Afrikos žemyno gyventojai, prievarta atvežti į Kubą, labai greitai išmoko ruošti patiekalus iš vietinės floros vaisių ir daržovių. Jie laikomi tokio pobūdžio valgių kaip Tostones (plonai supjauti kepti bananai), Juca con Mojo (padažas su juka, prieskoniais ir česnakais) autoriais. Ryžiai buvo atvežti iš Kinijos ir laikui bėgant tapo Arroz Relleno (ryžiai su įvairiais priedais) ir Moros y Cristianos (juodųjų pupų ir ryžių mišinys) pagrindu.

Pagrindinis kubietiškos virtuvės produktų rinkinys paprastas ir neprašmatnus. Iš mėsos kubiečiai renkasi vištieną ir kiaulieną, rečiau jautieną ir avieną, iš javų – juodąsias pupas, ryžius ir kukurūzus. Valgyti tiko juka cassava, saldžios bulvės malanga ir boniato, bananai platanos, gaminami tūkstančiu ir vienu būdu. Pavyzdžiui, gaminant platanos a punetazos, neprinokusį vaisių supjausto plonais įstrižais gabaliukais ir apkepina, kiaulienos ir kus kus padažui jį susmulkina, užpyla alyvuogių aliejumi; bananas tinka pyragams ir pudingams kepti ir galų gale, žymiam picadillo kubietiškai (beje, šis patiekalas atkeliavo iš ispaniškos virtuvės), kurį gaminant vaisių susmulkina ir sumaišo su sūriu. Iš jautienos dažniausiai gaminas picadillo – faršo ir daržovių mišinys. Šventėms ruošiamas Lechon Asado – keptas pieninis paršiukas.

Taigi, proguktų rinkinys nedidelis, todėl maistą mėgstama pagardinti padažais. Berods, populiariausi padažai Kuboje – salsa criolla (iš pomidorų, svogūnų, pipirų, česnakų, aliejaus) ir mojo (iš česnakų, pomidorų ir pipirų). Vis dėlto vaisių gausybė negalėjo nepaskatinti vietinių virėjų ruošti padažus iš vaisių, pavyzdžiui, iš mango ir papajos.

La Caldosa – mėgstamiausias kubiečių ir turistų patiekalas – tai sriuba arba tiksliau troškinys iš viščiuko, svogūnų, česnakų, oregano, jamo, morkų, saldžių bulvių, aliejaus, kumpio ir iš viso, ką turės šeimininkė. Visus ingridientus sudeda į molinį puodą, kurį stato ant mažos ugnies ir ilgai troškina. Iš vištienos ruošia ir prašmatnesnius valgius, pavyzdžiui, keptą viščiuką su karčių apelsinų padažu.

Kubietiškas desertas –  tai įvairiausi vaisiai. Nepjaustyti vaisiai, vaisių gabaliukai ir vaisiai pyraguose. Pavyzdžiui, įsivaizduokite pyragą su guava Masa Real de Guayaba arba pyragą su kokoso riešutu, apelsinais bei moliūgais. Užkandžiui arba lengvai vakarienei ruošiama Ensalada de Aguacates mišrainė iš avokadų, į kurią šeimininkė savo nuožiūra gali pridėti lašišos, mango arba ananaso.

Šalies ribose yra ir gastronomijos skirtumų. Pavyzdžiui, Santjago de Kuboje ir rytinėje salos dalyje į maistą dedama daugiau aštrių prieskonių. Centrinėje ir vakarinėje šalies dalyje mėgsta kokoso riešutą ir šokoladą. Pavyzdžiui, kepimui čia naudoja vien tik kokoso sviestą ir kokoso pieną.    

Atskira kalba – tai valgių pavadinimai. Kubiečiai tai daro kūrybiškai, dėl to atsirado tokių valgių kaip moors and christians, kitaip tariant, „maurai ir krikščionys“ (ryžiai su juodosiomis pupomis), ropa vieja, tiesiogiai reiškiantis „seni rūbai“, šis patiekalas ruošiamas iš kapotos mėsos su kreolišku padažu, kurios gabaliukai išoriškai panašūs į audinio atkarpas. Taigi, yra priežastis pagaminti pietus kubietiškomis tradicijomis.

Dėl paskutinės minutės pasiūlymų gausos, ne visada juos galime patalpinti savo internetinėje svetainėje. Tad jei neradote Jus dominančio kelionės pasiūlymo ar norite sužinoti kainą, drąsiai kreipkitės į mūsų kelionių vadybininkus, kurie tikrai mielai Jums padės:
86 8294030 - Informacija lietuvių kalba,
86 1326236 - Informacija rusų kalba,
 
A. Goštauto g. 8, Vilnius

Tel.: +370 682 94030
Darbo laikas
Nuo pirmadienio iki
penktadienio 10 - 17 val.
 
Prenumeruoti