Gali būti, jog ragaujant Šri Lankos patiekalus, pirmoji mintis Jums šovusi į galvą bus, jog maistas labai panašus į kaimyninės Indijos virtuvę. Pastebėsite, kad valgiuose šiek tiek jaučiami kolonistų portugalų, olandų ir britų virtuvių bruožai, susimaišę su pirklių arabų, jūrininkų malajiečių, ir klajoklių maurų valgių gaminimo ypatumais. Net tokie valgiai kaip frikadėlėmis vadinami mėsos kukuliai, tai ne kas kita, kaip olandų palikimas.
Kaip bebūtų, Šri Lankos virtuvė turi unikalaus savitumo, išskirtinių savybių prieskonių mišinius ir kombinacijas, papildančius valgius ir jiems suteikiančius nepaprastus skonius. Ir kuo daugiau ragauji, tuo labiau tai jauti. Būsite pakerėti nacionalinės virtuvės įvairovės – nuo švelnių ir subtiliai pagardintų kvapniausiais prieskoniais patiekalų iki pikantiškiausių ir aštriausių valgių, nors dažniausiai čia patiekalai laaabai aštrūs, ypač nepripratusiam keliautojo gomuriui. Maistas gardinamas aromatingais, čia pat užaugintais prieskoniais ir žolelėmis. Itin mėgstamas česnakas, imbieras, citrinžolė ir be abejo Šri Lankos prieskonių karalius – kario milteliai, kurie gaminami sumaišius mažiausiai penkis skirtingus ingredientus.
Kokosas naudojamas beveik kiekvienam Šri Lankos patiekalui pagaminti – nuo kokosų ročio, iki geltonųjų ryžių bei lęšių, vadinamų dal. Kreminis pienas ir kokosų plaušeliai suteikia Šri Lankos valgiams puikų skonį ir tekstūrą. Taip pat labai svarbu paminėti pandano vaisius ir šio augalo lapus, kurie primena vanilės aromatą ir yra naudojami daugelyje Šri Lankos virtuvės patiekalų.
Juokaujama, kad Šri Lankoje yra du tradiciniai patiekalai – ryžiai ir karis arba karis ir ryžiai :)
Bet jei atvirai, tai pagrindine minėto patiekalo dalis visgi yra ryžiai, kurie patiekiami ir virti, ir plikyti su įvairiaskoniais kariais, skirstomais į baltąjį, raudonąjį ir juodąjį arba tamsųjį (nenustebkite, jei atrasite ir kitokių atspalvių :) ). Baltasis karis yra švelniausias, pagardintas medumi, miltais ir kokosų pienu, todėl yra gan skystos konsistencijos. Raudonasis karis gan aštrus, kadangi jam paruošti nepagailima čili ir kitų aštriųjų prieskonių. Dažniausiai gaminamas - juodasis karis, netipinę maistui spalvą suteikia kepinti prieskoniai.
Įprastai tradiciniai pietūs susideda iš pagrindinio patiekalo – ryžių ir žuvies, mėsos, paukštienos ar daržovių kario, patiekto su lęšiais, pagardintų aštriais čatniais, pikantiška kokosų sambola ar kitais priedais.
Dar vienas populiarus patiekalas – rotis, kurį galite rasti beveik visuose restoranuose. Atrodantis kaip lietinis blynelis ir gali būti patiekiamas ir kaip desertas su sodriu saldžiu šokoladiniu užpilu ir šviežiais vaisiais ar kaip „rimtas“ patiekalas su žuvimi bei daržovėmis. Beje, labai smagu stebėti, kaip gaminama tešla ročiui, labai panašu į picos tešlos darymą.
Šri Lankoje nemažas pasirinkimas patiekalų iš šviežių jūros gėrybių. Pradedant itin sūriai paruošta traškia žuvimi, aromatinguose prieskoniuose ištroškintomis krevetėmis ar krabu, iškeptu su čili pipirais. Būtinai paragaukite skaniosios, vadinamos Maldyvų žuvies – saulėje džiovinto tuno.
Viliojančiai atrodančios Apos – kepti kiaušiniai tešlos krepšeliuose, pagamintuose iš ryžių miltų, kokoso pieno ir mielių, dažniausiai patiekiamos pusryčiams kartu su pakepintais prieskoniais ir svogūniukais. Gardžiųjų apų galima nusipirkti net gatvėse ir jų būna įvairiausių rūšių.
Kalbant apie „greito maisto pirkimą iš kioskelių“ itin mėgstamos yra samosos ir paprasti sumuštinukai, kurie, be abejo, yra aštroki. Būtina paminėti ir kottu, kurie dažniausiai ruošiami vegetariškai, tačiau galite rasti ir su mėsa. Jie lyg Šri Lankos hamburgeriai – greiti, skanūs ir jiems sunku atsispirti. Jums nereikės ieškoti iškabų, kur pardavinėjamas Kottu – Jūs išgirsite jį ruošiant, kadangi nuolat kapojami ingredientai šiam patiekalui: paratha duona, pakepinta su prieskoniais ir kitais ingredientais – su daržovėmis, sūriu arba mėsa ar net kiaušiniais. Taip pat nesistebėkite, jei vienam iš gausybės Šri Lankos restoranėlių atrasite kottu patiekta su ryžiais ir kariu :)
Taip pat paragaukite gatvėje parduodamų traškių ir velniškai aštrių bulvinių traškučių su čili, supjaustytų visokiausiomis formomis. Nepamirškite derėtis! Ir dar, perkant maistą iš prekiautojų, būkite atsargūs ir rinkitės gardėsius labai atidžiai.
Šri Lankos gyventojai dievina saldėsius, tad nenuostabu, kad jie jais pradeda net savo pusryčius. Itin mėgiamas vietinių paprastutis desertas – iš buivolo pieno pagaminta varškė, pagardinta saldžiuoju palmių sirupu. Taip pat čia gausu įvairiausių pyragų, pyragaičių, spurgyčių, bandelių ir pan. Populiariausias saldėsis – kavum, kuris yra grybo formos pyragas, pagamintas iš ryžių miltų bei sirupo ir kepamas aliejuje, kol įgauna auksinę rudą spalvą. Didelis pasirinkimas panašių į pudingus skanumynų, gaminamų iš kokosų pieno. Kas keisčiausia, jog net tortai Šri Lankoje aštrūs – čili pipiro ir cukraus derinys suteikia nepamirštamą skonį.
Šri Lankos vietiniai gyventojai geria labai daug saldžios arbatos ir kavos. Taip pat populiarus kokosų vanduo, imbieriniai gėrimai, ir neabejotinai nuostabaus skonio šviežių rambutanų, guavų, papajų ir kitų egzotinių sultingų vaisių kokteiliai, kurie suteiks Jums papildomos energijos keliaujant.
Šiame trumpame straipsnelyje pristatėme tik nedidelę dalį spalvingosios Šri Lankos virtuvės, tikrąjį aštrumą galėsite pajusti tik vien būdu – pasisvečiavę šioje kerinčioje saloje.
Keletas patarimų dėl etiketo:
- nepamirškite, kad visada prieš valgį būtina plauti rankas. Ir ne tik dėl higienos, bet ir dėl mandagumo;
- perduoti, paimti maistui visuomet naudokite tik dešinę ranką;
- jei valgote rankomis, taip pat valgykite tik dešine ranka, tačiau gėrimus galite laikyti ir kairėje rankoje. Beje, sakoma, kad labiausiai mėgaujamasi maistu bei pajaučiamas geriausias skonis valgant būtent tokiu būdu :)
- jei esate svetingųjų vietinių gyventojų pakviestas pietų ar vakarienės būtinai prieš peržengiant jų namų slenkstį nusiaukite batus.