Portas – antrasis pagal dydį Portugalijos miestas, tituluojamas šiaurinės Portugalijos dalies sostine bei šalies ekonominiu industriniu centru. Miestas įsikūręs stataus kalvos šlaito, virš Duero (Doro) upės, turėjusios itin reikšmingą įtaką miesto kūrimuisi, dovanoja nepakartojamą panoramą.
Romantiškasis Portas garsus dėl savo įspūdingų tiltų architektūros, begalinių vynuogynų ir kokybiškojo Porto vyno – portveino, mėgstamo ir vertinamo visame pasaulyje. Taip pat miestą puošia nepaprasto grožio ekstravagantiški baroko stiliaus architektūriniai statiniai, išdidžios pilys, senovinės bažnyčios, šventyklos ir kiti kultūriniai paminklai. Čia galėsite apsilankyti nedideliuose autentiškuose kaimeliuose, kuriais nusėta visa kalno papėdė, pasivaikščioti siaurutėmis akmenimis grįstomis istorinio Porto centro – Ribeiros gatvelėmis, saugomomis UNESCO. Pasijausite, lyg nukeliavę atgal į praeitį.
Rekomenduotinos lankytinos vietos ir objektai Porte: viena gražiausių traukinių stočių – Sao Bento, nedidukė daili mėlynų plytelių bažnyčia – Almas Chapel bei šv. Pranciškaus bažnyčios. Jei norite žadą atimančių vaizdų – užkilkite į Torre dos Clérigos bažnyčios bokštą. Taip pat nepamirškite apžiūrėti Palácio da Bolsa – didingo istorinio pastato, kuriame kažkada veikusi vertybinių popierių birža.
Nors Portas ir negalėtų konkuruoti su Lisabona naktinio gyvenimo ir įvairių pramogų atžvilgiu, tačiau šių veiklų mėgėjai taip pat atras ką nuveikti. Čia yra tokių lankytinų vietų, kuriose atrasite viską – ir menų galerijas, ir kultūrinius renginius, ir pramogas ir apsipirkimo taškus. Apsilankykite garsiojoje Galeria de Paris gatvėje, papietaukite jos kavinukėse ar vasaros metu atsigaivinkite jų terasose. Pasižvalgykite Miguel Bombarda rajone ar prekybinėje Sta Catarina gatvelėje – mėgstantys apsipirkinėti keliautojai tikrai nudžiugs.
Ne veltui Portas apdovanotas Geriausios Europos Krypties apdovanojimu 2012 m. čia galėsite išvysti ir nepaprastos istorijos lobių, architektūros stebuklų, susipažinti su daugiaamže kultūra ir tradicijomis, pasimėgauti burnoje tirpstančiais nacionalinės virtuvės šedevrais, paskanauti tikro, vietinės gamybos vyno, kuriam sunku atsispirti.