Izraelio virtuvėje naudojama labai didelė produktų, prieskonių ir receptų įvairovė. Vieni tipiškų izraelietiškų valgių atspindi tautos tradicijas, kiti buvo pasiskolinti iš kaimyninių tautų ar daugybės imigrantų atsivežti iš jų gimtųjų kraštų.
Izraelyje yra vienas labai svarbus išskirtinis religinis reikalavimas, pagal kurį religingi žydai naudoja tik košerinį maistą. „Košer“ išvertus reiškia „švaru“, „leistina“. Kašrutas yra taisyklių sąvadas, pagal kurį reikia gaminti košerinį maistą. Šie reikalavimai draudžia vartoti kiaulieną ir jūros produktus, išskyrus kai kurias žuvų rūšis. Pagal taisykles vandens gyvis turi būti su žvynais, o pieno ir mėsos produktai - gaminami ir patiekiami atskirai. Taip pat uždrausta vartoti neporakanopių gyvūnų ir graužikų mėsą. Ar maisto košeriškumo taisyklės vykdomos visuose restoranuose ir kavinėse (košeriniai restoranai dalijami į pieno ir mėsos), griežtai stebi rabinai.
Nepaisant šito, Izraelio miestuose daugybė nekošerinių įstaigų, daug kinų, prancūzų, italų, rusų ir rytietiškos virtuvės restoranų.
Izraelio virtuvei nuostabią įtaką apdarė arabų tradicijos, pagal kurias naudojama daugybė prieskonių ir žalumynų (cinamonas, mėta, ciberžolė), suteikiantys patiekalams nepakartojamą, tik šiam regionui būdingą skonį.
Siūlome paragauti:
Praktiškai kiekviename restorane rasite humusą – gavinžirnių, česnakų ir tahina tyrės. Tahina yra sezamo sėklų tyrė, daugelio rytietiškų patieklaų būtina sudedamoji dalis. Paprastai tokie patiekalai patiekiami su tradiciniu arabišku papločiu.
Labai populiarūs "vegetariški kukuliai" falafel – aliejuje virti avinžirnių "kukuliai', burekas – pyragėliai su sūrio, špinatų arba bulvių įdaru, sklindžiai „latke“ su spirgučiais ir keptais svogūnais, manų kruopų ir daržovių užkepas „kugel“, kiaušinių ir svogūnų salotos, morkų, obuolių ir razinų „cimes“, šalta burokėlių sriuba „kalte burečkes“ ir daugybė kitų. Populairiausia žuvis - Švento Petro žuvis, afrikietiškoji tilapija, taip pat galima paragauti marinuoto tuno. Populiarus mėsos patiekalas - jeruzalietiškas kepsnys „meorav ierušalmi“, salgžiarūgštė „mėsa žydiškai“, paštetai, paukštienos muštiniai su įvairiais prieskoniais, troškinta vištiena su veršio liežuviu, farširuoti vištų kakleliai, įvairios virtos žuvies rūšys, mėsos vyniotinis ir t. t. Visa tai ruošiama gausiai naudojant prieskonius ir žalumynus.
Būtinai paragaukite izraelietiškų saldumynų ir kepinių: sluoksniuotos tešlos meduje ar sirupe skęstanti bachlava su riešutias, pyragėliai su aguonomis „chomentaš“, saldūs „pončikes fun tvore“, mėduoliai su migdolais „lekach“, paplotainiai „kielach“, riešutų tortas pachlava "Baklawa", riešutų sausainiai iš įvairių riešutų rūšių "Konafa“, karamelinis pudingas"Malabi", cukruoti vaisiai ir gausybė kito.
Kiekviename žingsnyje parduodamos šviežiai išspaustos vaisių sultys (Miz), kurios gaminamos Jums matant. Taip pat pienas (Chalav) ir kiti nealkoholiai gėrimai. Dėl karščio reikia gerti kiek įmanoma dažniau, kad išvengtumėte dehidratacijos.