Balio salos virtuvė

Turistinėje zonoje esančių didelių restoranų valgiaraščiuose galima išvysti išties balietiškų patiekalų. Paprastai asortimentą sudaro europietiškos virtuvės valgiai ir kaip egzotika - indonezietiški patiekalai. O pastarieji į balietišką maistą visai nepanašūs, jie skiriasi panašiai kaip indonieziečiečių ir baliečių kalbos. Tad nepraleiskite progos paragauti ir to, ir ano.

Balietiška virtuvė - aštrių skonių virtuvė, tad svarbiausia čia - taisyklingai rinkti ir vartoti prieskonius. Kai tik sužinosite, kas yra  svogūnai šalot, ciberžolė, lemongrasas, koriandras, kafrų laimas, cinamonas, kardamonas, muskatų riešutai, ir su kuo visa tai valgoma - galite būti tikri, kad reikalas sutvarkytas. Palyginti savo pasiekimus su pavyzdžiais galima vietinėse restoranuose ar kavinėse. Pastarosios - varungai (warung) - labai popularūs saloje. Turistai, tiesa, dažnai žiūri į juos įtartinai, ne visiškai pasitikėdami valgio ruošimo sanitarinėmis sąlygomis. Ką gi, apsidrausti, žinoma, geriau, nei neįvertinti pavojaus, bet iš tikrųjų, apsinuodyti varunge - mažai šansų. Juk dažniausiai juose dirbama su nuolatiniais lankytojais ir niekas nenori rizikuoti prarasti klientus.

Kitas reikalas, kad europiečio organizmas ne iš karto pripranta prie naujųjų maisto sąlygų, ir Jūsų uždavinys padaryti šį perėjimą švelnesnį. Pirmosiomis dienomis atsisakykite labai aštrių patiekalų, užsisakykite tidak pedas (= ne aštrus), baltųjų ryžių, daržovių, gerkite daugiau skysčių. O kai pajusite, kad esate pasiruošę ryškiems balietiškos virtuvės patiekalams, užsisakykite jų kiek galima patikimesnėse vietose (rekomenduojamose ar populiariose).

Varunguose pateikiami populiarūs balietiški ir indonezietiški patiekalai (tiesa sakant, kai kurie jų iš tikrųjų paskolinti iš Kinijos ir Indijos). Paprastai yra didelis sriubų pasirinkimas (sop, soto), kepti ryžiai (nasi goring), kepti lakštiniai (mie goreng), troškintos daržovės su jūros gėrybėmis, žuvimi ar viščiuku (cap cai), bakar (ant grotelių keptas viščiukas). Taip pat į asortimentą įeina visuotinai populiarūs kebabai tirštame žemės riešutų padaže (satay), daržovės, sumaišytos su mėsa ir prieskoniais (lawar), blyneliai (martabak) ir balietiškos virtuvės perlas - ištaigingas ir aitrus sate lilit, žuvis ar jūros produktai, pagaminti ant iešmų. Taip pat verta paragauti “loterijos” asorti nasi campur.

Nepakeičiamas patiekalo komponentas - ryžiai, o štai, kas dar bus pridėta - vištiena, daržovės, kepti žemės riešutai, pupos, aštrus čili padažas - iš anksto neatspėsi. Su valgiais paduodamas vanduo ar arbata. Tradiciniai alkoholiniai gėrimai: tuak - vidutinio stiprumo palmių žiedų sulčių  alus, arak - filtruota palmių ar ryžių degtinė, brem - saldi ryžių trauktinė.

Dabar, teoriškai išstudijavę balietišką virtuvę, drąsiai imkitės praktikos - ragaukite, mokykitės receptų ir gaminkite patys! Tik pabaigai dar vienas niuansas. Praeidami pro pietaujančius žmones, galite išgirsti savotišką kvietimą valgyti: “Ngajeng!“ arba “Makan!”, tai reškia “valgyk”. Nereikia suprasti jo tiesiogiai, tai žmogaus atsiprašymas už tai, kad jis valgo, o Jūs - ne.

Kitas reikalas, jei kas nors išreiškia draugiškumą ir tikrai nori pavaišinti Jus savo namuose. Atsisakę šiuo atveju, rizikuojate smarkiai įžeisti šeimininką.  

Dėl paskutinės minutės pasiūlymų gausos, ne visada juos galime patalpinti savo internetinėje svetainėje. Tad jei neradote Jus dominančio kelionės pasiūlymo ar norite sužinoti kainą, drąsiai kreipkitės į mūsų kelionių vadybininkus, kurie tikrai mielai Jums padės:
86 8294030 - Informacija lietuvių kalba,
86 1326236 - Informacija rusų kalba,